Aipollo

Misschien ben je deze wel eens tegengekomen bij het zoeken naar een trading bot: Aipollo. Tijdens de cursussen die ik heb gegeven over automatisch traden is de naam Aipollo vaker gevallen. Ik kende het daarvoor nog niet dus ben ik me er eens in gaan verdiepen en heb ik afgelopen jaar vaker teruggekeken naar deze “bots” van Aipollo. Wat mij vooral verbaasde was de hoeveelheid volgers deze bots en accounts al hebben, zeker als je kijkt naar de prestaties van de bots. Hier zal ik een Aipollo review, of misschien meer mijn onderzoek met je delen.

Wat is Aipollo?

Het bedrijf verkoopt zichzelf bij de kamer van koophandel als: “Ontwikkelen, produceren en uitgeven van software Advisering en ondersteuning op het gebied van informatietechnologie”. Op de website wordt er meer verwezen naar dat ze een maker zijn van trading bots en trading algoritmes (eigenlijk hetzelfde met een ander woord). Ik snap dat ze daar bij de kvk geen kopje voor hebben, dus al met al nog geen gekke opvallende dingen.

Op de website van de maker kun je verschillende bots vinden. Er wordt uitgebreid informatie gegeven over hoe de bots traden en er wordt iets verteld over het risico, de ontwikkelingen, de ingebouwde zekerheden en natuurlijk worden er resultaten weergegeven. En ik moet nageven, de maker deelt wel netjes alle informatie eerlijk, later iets meer over de resultaten.

Hoe werkt het

Aipollo biedt de bots aan door middel van copy trading met het platform van CopyFX wat één van de grootste aanbieders hiervan is wereldwijd. Dit betekent dat jij helemaal geen bot aanschaft, huurt of least van de maker. Eigenlijk heb je zelfs geen idee wat de bot is en of er wel een bot is. Je zult nooit een kijkje kunnen nemen in de instellingen en programering van de bot, en dat is wel totaal iets anders dan zelf traden met een bot. Dus dat is het eerste wat ik kwijt wil. Als je besluit te gaat traden met Aipollo: Je trade niet met een bot! Je bent gewoon ordinair aan het copy traden.

Dat is in principe niet erg, maar veel mensen hebben het idee dat ze traden met een bot wat dus niet zo is. Je hebt het maar te doen met de strategie en instellingen die er staan en daar kun je zelf weinig tot niets aan veranderen. Wat daarbij direct een kanttekening is van copy trading: Je beheert nog steeds je eigen account. Het platform zal voor jou dezelfde trades als die van Aipollo openen en sluiten. Maar jij kunt tussentijds zelf op dezelfde account ook handmatig trades maken en handmatig trades sluiten. Oftewel je kunt de strategie in de weg zitten en belemmeren. Het is zelfs mogelijk om je hele account en fundings kwijt te raken door handmatig een verkeerde trade te openen, dit is erg gevaarlijk.

Strategiën

Zoals ik al zei is de maker bezig met verschillende strategiën. Op het moment van schrijven heeft Aipollo de volgende strategiën beschikbaar:

  • Mr Cross
  • Mr Major
  • Mr Sniper
  • Mr Guts
  • Mr Gold
  • Mr Ecc
  • Mr Juac
  • Mr Carry

Dat zijn er nogal wat om uit te moeten kiezen, nou gelukkig wordt er per strategie het risico verteld en worden de resultaten uit het verleden weergegeven. Als je naar de resultaten gaat kijken pak dan altijd de geverifieerde resultaten van MyFXbook of van CopyFX zelf, waarbij MyFXbook de voorkeur heeft. De resultaten die je ziet bij CopyFX staan namelijk standaard op een korte termijn, met opzet, omdat copy traders vaak op lange termijn de mist ingaan en grote verliezen maken, dus hier zul je zelf wat moeten filteren en verder moeten zoeken.

Op de website van Aipollo zie je duidelijk wat de resultaten zijn en ik moet de maker nageven dat ik het respecteer dat hij zijn resultaten uit het verleden zo open deelt. Waarom? Nou omdat de resultaten echt niet al te best zijn.

Resultaten

Hier komen we zaken tegen die een beetje verdoezelt worden en niet meer helemaal kloppen. Zo worden er screenshots gedeeld op de website met resultaten gemiddeld 297% rendement per jaar. Dat is flink! Maar let op want dit klopt totaal niet met de resultaten die er te verifiëren zijn, en ik denk dat je als je een ieder vraagt die hier gebruik van maakt dat echt niet één persoon deze resultaten daadwerkelijk behaalt.

Klik even verder, ga na een pagina van bot naar keuze, daar vind je een knop naar MyFXbook, deze website biedt een applicatie die helpt echte trading resultaten te tracken en laat ik daar nou wel handig mee zijn. Ik zal je eerst de lijst geven met links naar deze pagina’s voor zolang deze nog online staan:

Dus hier hebben we bijna alle bots die beschikbaar zijn in nieuwe en oude versie bij elkaar met de resultaten. Om er niet een eindeloos lang artikel over te wijten zal ik de beste, gemiddelde en slechtste resultaten met je delen.

Beste resultaat

We have a winner! Mr Guts behaald van deze accounts het meeste winst procentueel gezien. We hebben de resultaten: +79,6% vanaf eerste deposit, +7,88% per maand of +0,24% per dag. Maar let even op! De resultaten zijn slechts zichtbaar van Mei 2021 tot December 2021. Dan zijn dit nette percentages maar zeker niet de percentages die je terug vind op de website. Daar staat namelijk +235% in 2021, ik kan dat niet terug vinden.

Wat ik wel terug vind zijn een aantal flink verliezen van +132% naar +74% in September en in November van +108% naar +56%. Met risico als dit is het op de lange termijn niet houdbaar om deze strategie winstgevend te laten zijn.

Mr guts aipollo trading bot

Slechtste resultaat

Tegenover het beste resultaat staat Mr Juac met het slechtste resultaat. Op het moment van schrijven staat deze bot op -48% gezien vanaf de eerste deposit. Deze account heeft een klein jaar gedraaid en is na een maand of twee al flink in het verlies gedoken. Na iets goedgemaakt te hebben is er in Juni weer flink verlies gemaakt waardoor deze strategie in mijn ogen voorlopig niet uit het verlies gaat komen. En al klimt deze er weer uit zal het wachten zijn op de volgende klapper naar beneden waardoor je account waarschijnlijk langzaam leeg zal lopen. De winsten die gemaakt worden staan niet in verhouding met het risico wat er genomen wordt op de account waardoor je verliezen velen malen groter zijn. Ongeacht of de strategie wanneer trades worden geopend goed is of niet.

Oordeel zelf op de screenshot hieronder.

Mr juac aipollo trading bot

Nu kun je hierover zeggen “ja maar er is in dit jaar een V2.0 gelaunched dus deze resultaten zijn niet relevant”. Oké, goed punt. Maar dan moet ik je toch teleurstellen want de resultaten van de V2.0 zijn ook niet al te best. Deze is in drie maanden van +14% naar -10% gevallen. De teller staat nu na 8 maanden de strategie draaien op +10 procent, dus niet echt al te beste resultaten (+1,24% per maand). Waarschijnlijk is deze vernieuwde strategie ook niet erg houdbaar.

Gemiddeld resultaat

Tja gemiddeld, ik denk dat je dan op Mr gold uitkomt. Dit is namelijk één van de weinige nog steeds relevante en gebruikte strategieën als ik de website lees. Je komt dan uit op een rendement van ongeveer +6% per maand. Maar ja dat is natuurlijk zolang er geen verliezen worden gemaakt. Het is ondertussen wel duidelijk dat deze er voor iedere strategie toch gaan komen en dat deze ook flink zullen zijn.

Er valt eigenlijk wel te concluderen dat voor iedere strategie verliezen worden gemaakt en ook voor de niet relevante strategieën is dit goed terug te zien in de grafieken met geverifieerde resultaten. Het gemiddeld resultaat is zeker niet wat je in de screenshots op de website terugvind, laat dat duidelijk zijn.

Oordeel

Ik zelf zal nooit geld in Aipollo stoppen. Het is duidelijk dat de maker en website beheerder andere resultaten deelt dan er werkelijk gemaakt worden. Zodra er flinke verliezen worden gemaakt wordt dit op zijn socials met excuses verdoezelt, maar helaas heb je in het traden niets aan excuus of reden waarom iets is gebeurd want dan ben je al te laat. Als de verliezen de pan uit reizen dan wordt er een verbeterde of vernieuwde strategie gelanceerd en de resultaten uit het verleden worden vergeten. Dat is natuurlijk erg makkelijk.

Verder wil ik het heel graag netjes houden en met een goed gevoel afsluiten. Daarom zal ik niet ingaan op de belangen en bedoelingen van Aipollo waar ik alleen maar over kan speculeren. Wel zou ik de makers willen aanraden toch nog eens goed de strategieën te bekijken en met name de risico analyse nog eens onder de loep te nemen. Geef me gerust een belletje 😉

Website te koop

Mail bij interesse

info@startenmettraden.nl