Wat is een Stop Loss (SL)

Wat is een stop loss order? Een SL is een order die je op de server van de broker inschiet. Door een stop loss te plaatsen wordt je positie (deels) gesloten op dit ingestelde niveau.

Door te werken met een stop loss kun je op vooraf bepaalde momenten je posities laten sluiten en je verliezen of winsten nemen. Je kunt er ook voor kiezen om een deel van je positie te laten sluiten op een vooraf bepaald moment. 

Op het moment dat je een trade of positie opent kun je de stop loss alleen in verlies plaatsen. Maar zodra je positie in de plus staat kun je je stop loss ook verplaatsen naar break-even of zelfs naar een niveau in de plus. Een SL is dus niet per definitie altijd je verlies nemen.

Executie

Bij het plaatsen van een stop loss is het belangrijk dat je order zo snel mogelijk wordt uitgevoerd. Ook heb je de garantie nodig dat de order wordt uitgevoerd. Daarom wordt een stop loss order op de server van de broker geplaatst. 

Dit betekent dat je zelf geen trading software open hoeft te laten staan om een stop loss order te laten uitvoeren, dit gebeurt namelijk op de server van de broker als het is ingesteld. Doordat het op de server van de broker wordt uitgevoerd is ook de executietijd erg klein. Alles gebeurt op dezelfde server van de broker waardoor de executietijd vaak minder dan een milliseconde is.

Afstand

Vaak hanteert een broker een minimale afstand tussen het SL level en het huidige koersniveau. Het kan dus zijn dat wanneer je SL op korte afstand van het huidige niveau zit je de stoploss niet kunt instellen. Handmatig sluiten of het stoploss level verplaatsen is dan een oplossing.

Een vaak vergeten afstand is de spread. Dit is het verschil tussen een buy en een sell order. Houdt rekening met de spread bij het plaatsen van een order en je ingestelde levels om het missen van je orders en levels te voorkomen.

Wat is een take profit, wat is een stop loss
Scherm in Metatrder om take profit en stop loss te bewerken.

Metatrader

In metatrader kun je heel gemakkelijk je levels instellen. Door op de chart je orderlijn de richting van verlies te slepen kun je je SL level bepalen. Je ziet in het scherm direct op welk niveau je je bevind en wat je mogelijke verlies in euro is.

Ook kun je een stoploss in winst laten staan. Wanner de huidige order al in winst staat kun je een stoploss eronder plaatsen  maar nog boven je instapprijs waardoor je SL ook in winst kan staan.

Website te koop

Mail bij interesse

info@startenmettraden.nl