Wat is algo trading

Algo trading is het traden door middel van een algoritme wat voor jou de trades opent, onderhoud, monitort en sluit. In sommige gevallen wordt algo trading ook wel bot trading of traden met robot genoemd, dit is hetzelfde principe. Een trading bot is ook gewoon een algoritme wat voor jouw trade.

Hoe werkt algoritmisch traden

Door een script op je charts te zetten kun je het traden compleet automatiseren. Dit script bestaat uit allerlei algoritmen wat zo gemaakt is dat bijvoorbeeld wanneer een bepaalde beweging wordt gemaakt, wanneer een indicator een bepaald niveau haalt, meerdere indicatoren samen een bepaalde waarde halen, wanneer een bepaalde trend wordt doorbroken enz. enz. een trade wordt geopend of gesloten.

De algo trading bots kun je in allerlei soorten en maten aanschaffen, huren of gratis vinden. Het is echter vrij lastig een goed algoritme te vinden wat ook in werkelijkheid werkt en niet alleen in backtesting. Ook in deze markt zijn er veel scams te vinden want er is immers geld mee te verdienen. Om deze scams te spotten raad ik je aan even DIT artikel te lezen.

Voordelen

Er zijn veel voordelen van algo trading. Zo kun je als je handmatig trade niet continu alle markten monitoren en daarbij alle kansen spotten. Als je gebruik maakt van een trading bot is dit geen enkel probleem. Door simpelweg je algortime te laten draaien in Metatrader op een VPS server staat jouw algo trading systeem 24-7 te draaien.

Emotionele beslissingen maken in traden is een erg grote valkuil. Als je een verlies hebt gemaakt wil je dit zo snel mogelijk weer goed maken. Of juist als je een winst maakt voel je je of je de wereld aan kunt en neem je misschien beslissingen die niet binnen je tradingplan passen. Met algoritmisch traden zal dit niet gebeuren. De trading bot neemt alleen trades op de momenten waarvoor deze is geprogrammerd.

Wat voor mij persoonlijk een groot voordeel is van algo trading is dat ik geen stress ervaar en niet fulltime bezig ben met traden. Persoonlijk ben ik wat slechter in van 9 tot 4 traden en dan de boel achter me laten. Als er nog trades openstaan kan ik deze niet laten voor wat het is, ik moet weten wat er met de koersen gebeurt. Op deze manier liggen mijn andere werkzaamheden stil en kan ik minder tijd stoppen in mijn bedrijven die ook gerunt moeten worden. Daarom heb ik voor algo trading gekozen om het traden uit handen te geven en mijn trading bot te vertrouwen met mij geld.

Nadelen

Velen trading bots zijn zo ingesteld dat de verliezen die worden gemaakt, ja iedere trading bot maakt ook verliezen, niet heel groot zijn. Dit betekent ook dat het risico wat je algo trading bot neemt klein is en dus de eventuele winsten ook. Afhankelijk van het systeem en het risico wat je loopt op je account zul je handmatig mogelijk grotere winsten kunnen boeken.

Gratis trading bot

Wist je dat Metatrader 4 je standaard twee trading bots aanbied (en in MT5 zelfs vier!)? Namelijk de ‘MACD sample’ en ‘Moving average’. Wanneer je in de zijbalk bij ‘navigator’ kijkt zie je onder het kopje ‘Expert advisors’ deze twee bots staan. Sleep deze op je chart en zet bovenin automatisch traden aan en er wordt automatisch voor je ge-trade.

Ik heb echter geen enkel idee of deze bots daadwerkelijk geld verdienen of dat het slechts een simpele start setup is om je eigen bot te ontwikkelen. 

algo trading trading bot

Gratis bot bij broker

De nummer 1 broker die overal op deze website geadviseerd wordt biedt zelf 20 gratis trading bots aan, of eigenlijk gratis expert advisors. Momenteel ben ik één van deze bots aan het testen of deze daadwerkelijk zo goed is als ze zeggen.

Wat me opvalt aan alle gratis bots tot nu toe is dat ze super eenvoudig zijn. Ze bestaan uit 5 tot 25 regels waar de betaald uit misschien wel 100 regels bestaan. Met regels bedoel ik hier de variabelen welke je kan wijzigen wanneer je de bot op de chart sleept. Dit hoeft niet per definitie te betekenen dat de bot minder goed werkt, maar daarvoor ben ik voor jullie aan het testen.

Zelf een trading bot maken

Dat kan, en tegenwoordig wordt ook dit steeds een beetje makkelijker. Net als dat je vroeger voor een 3D ontwerp en ingenieur nodig had kun je dat tegenwoordig vaak zelf al in de basis in Sketch-up. Zo geld dat ook voor het maken van een trading bot. Metatrader bied een applicatie waarin je zelf een trading bot kunt maken. Als jij denkt dat je het ultieme systeem hebt uitgevonden wat je graag wilt automatiseren dan is dat goed te doen.

Wel geld hier dat als je het goed wilt dat je misschien beter iemand kunt zoeken die je hierbij kan helpen. Net als bij een 3D ontwerp kun je het misschien wel deels zelf, maar zodra je sketch-up tekening naar een bouwbedrijf moet zullen ze de technische tekeningen nodig hebben. En die specialistische vertaalslag kun je beter door een expert laten maken. In de shop van MQL5 (metatrader) kun je niet alleen bots vinden, kopen en huren maar kun je ook een freelance opdracht plaatsen. Er zijn daar misschien wel honderden mensen die graag voor jou een dergelijk script schrijven en je graag helpen bij het ontwikkelen van je eigen bot.

DISCLAIMER – HOGE RISICO INVESTERING WAARSCHUWING: Handelen in vreemde valuta’s en contracts for difference (CFD’s) is zeer speculatief, behelst een aanzienlijk risico en is niet voor alle beleggers geschikt. U kunt (een deel van) uw geïnvesteerde kapitaal verliezen, daarom dient u niet met kapitaal te speculeren dat u zich niet kunt veroorloven te verliezen. U dient van alle risico’s die betrekking hebben op beleggen met marge doordrongen te zijn.
Past performance is no guarantee of future results.

Website te koop

Mail bij interesse

info@startenmettraden.nl