Wat is short gaan

Wat is short gaan, short sellen, of verkopen? Het betekent dat je speculeert op een neergaande koers. Je neemt posities in zodat je kunt verdienen op een neergaande koers van een aandeel, grondstof, valuta of ander middel op de beurs.

Hoe kun je short sellen

Met echte aandelen kun je niet zomaar short sellen. Je zult in bijna alle gevallen gebruik moeten maken van een partij die het mogelijk maakt voor jou om te kunnen verkopen en te verdienen op een dalende koers. Er zijn gelukkig tal van partijen die dit voor iedereen mogelijk maken, ook jij kunt je kosteloos inschrijven. Brokers maken het mogelijk om short te gaan op een koers. 

Bij een broker koop je geen echte aandelen, grondstoffen of valuta maar sluit je een ‘Contract for difference’ (CFD) af. Dit is een eenvoudige en snelle manier om op de koers van een willekeurig instrument te speculeren. De broker zorgt ervoor dat je zowel long als short kunt gaan. Je kunt het aandeel dus kopen of verkopen. Op het moment dat je doel of teveel verlies wordt behaald kun je de positie weer sluiten. Dit is voor zowel de opgaande als neergaande koers.

Traden

Voor traders maakt het dus niet veel uit of een koers omhoog of omlaag gaat. Er kan op zowel een neergaande als opgaande koers evenveel worden verdiend. Het is simpelweg een analyse maken, richting bepalen, instap moment afwachten en op de ‘Buy’ of ‘Sell’ knop drukken.

Wat is short gaan, short sellen. Wat is long gaan, buy order
Metatrader software, sell en buy knop.

Discussie over short sellen

Er zijn in het verleden, en nog steeds, veel discussies geweest over short sellen en short gaan. Dan hebben we het niet over de gewone traders die CFD’s traden. Grote partijen en invloedrijke hedge funds kunnen namelijk ook short gaan op aandelen van bedrijven. De discussie is dat de grote partijen en hedge funds ervoor kunnen zorgen de koers van aandelen kunnen instorten en dus bedrijven stuk kunnen maken. Het kan zelfs lijden tot een kredietcrisis.

Om deze reden zijn er sinds 2008 regels in diverse landen voor short posities die door grote partijen worden ingenomen. De precieze regelgeving kun je hier lezen.

Zelf short gaan

Voorzie jij een koers de op instorten staat? Of een oliemarkt die niet meer houdbaar is? Of misschien een economie die het niet langer zo kan volhouden? Dan kun jij je ook gratis aanmelden bij een broker. Voor je dit doet raad ik je aan je goed in te lezen in traden en de verschillende brokers die er zijn.

Mocht je het traden toch willen uitbestenden dan kun je ook bij ons terecht: Easy Hedge Fund.

Website te koop

Mail bij interesse

info@startenmettraden.nl